Stadsmiljöpriset 2017

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” _i=”0″ _address=”0.0″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” _i=”0″ _address=”0.0.0.0″]

Idag var jag på Stockholms Handelskammare för att se utdelningen av Stadsmiljöpriset 2017. Den glada vinnaren var ingen mindre än pop-up-saluhallen på Östermalmstorg! Den provisoriska saluhallen har blivit en succé, trots att den var väldigt ifrågasatt till en början. Idag har antalet besökare på platsen fördubblats! 

På bilden från vänster: Henrik Nerlund, kanslichef och sekreterare Skönhetsrådet, Daniel Helldén, trafikborgarråd Stockholms stad (MP), Kerstin Gillsbro, vd Jernhusen och Mark Humphreys, kontorschef Tengbom. De kollar in London Eye som var tänkt som ett tillfälligt pariserhjul för att fira milleniumskiftet, men som sedan blev permanent.

”Pop-up-saluhallen är ett spännande grepp som manar till efterföljd och har gjort att torget fått ett nytt flöde av människor. Dessutom lyser den upp gaturummet som en lykta på kvällen. Vi behöver fler tillfälliga lösningar av det här slaget i hela Stockholmsregionen”, säger Daniella Waldfogel, ledamot av Stadsmiljöprisets jury.

Juryns motivering:
En stad som växer och utvecklas med Stockholms hastighet och kraft behöver finna bra tillfälliga lösningar. Det är en utmaning att få dessa att berika istället för att förfula stadsmiljön. Den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg är ett lysande exempel på hur en praktisk nödvändighet – restaureringen av saluhallen från 1800-talet – kan generera inte bara en förstklassig byggnad, utan även ett rikare stadsliv. Medvetna satsningar på inpassning och gestaltning, även av strukturer som inte är avsedda att stå permanent, är därför något som bör uppmuntras. Att något är ämnat endast för en kortare tid kan också locka fram nytänkande och djärva grepp. Detta kan i sin tur ge impulser till det mer långsiktiga byggandet och därmed fungera som en drivande kraft för arkitekturutvecklingen i stort. 

 

/Sophia Granswed Baat

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer