Vilka kommer bilda regering?

Idag höll jag ett anförande om det svenska valet på Serafim Fastigheters investerarlunch. Det var cirka 50 personer på plats; fastighetsägare, byggaktörer, banker, investerare och konsulter. Det blev en intressant diskussion! Jag valde att fokusera på bygg- och fastighetsbranschen, och hur jag tror att branschen kommer påverkas beroende på vilka som kommer bilda regering.

På bilden ovan har jag presenterat möjliga regeringskonstellationer. De två alternativen jag ringat in, är också de två alternativen jag tror på i dagsläget. Antingen får vi en M+KD regering med passivt eller aktivt stöd av SD. Eller så får vi en S+MP regering med passivt eller aktivt stöd av L och C. Jag räknar i så fall med att även V släpper fram en sådan regering.

Det har nu gått över en månad sedan valet och landet styrs tills vidare av en så kallad expeditionsministär (den tidigare regeringen agerar övergångsregering). Det är i dagsläget oklart när en ny regering kommer på plats, först och främst måste en statsministerkandidat få stöd i riksdagen. Det finns egentligen bara två huvudkandidater till statsminsterposten; Stefan Löfven och Ulf Kristersson. Löfven har redan fallit i riksdagsomröstningen en gång, och Kristersson meddelade i lördags att han inte har stöd i en riksdagsomröstning efter att L och C meddelat att de kommer rösta NEJ till Kristersson. Vi får se vad talmannens nästa steg blir, men spännande är det!

Källan till samsyn mellan olika partier hittar ni här.

/Sophia Granswed Baat

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer